Connect with us

Teknoloji

Elon Mısk’tan, şok iddiaya sert yanıt: “Yine yalan söylüyorlar”

Reuters’ın Tesla’nın uygun fiyatlı elektrikli otomobil üretme planlarını iptal ettiği iddiasına Musk’tan yanıt geldi. Musk, X’te yaptığı paylaşımda yayın kuruluşunu yalan söylemekle suçladı.

blank

Published

on

blank

İngiliz haber ajansı Reuters, geçtiğimiz günlerde Elon Musk’ın şirketin düşük maliyetli bir elektrikli araç üretme planlarını iptal ettiğini iddia etmişti. Konuyla ilgili bilgi sahibi üç kaynağa dayandırılan haberde, kararın Şubat ayı sonunda yapılan bir personel toplantısında çalışanlara iletildiği belirtildi.

Musk yıllardır, elektrikli araçların yaygınlaşmasını sağlamak amacıyla, fiyatı 25.000 dolar olacak uygun fiyatlı bir araç üreteceği sözünü veriyordu. CEO, bundan ilk kez 2018 yılında YouTuber Marques Brownlee ile yaptığı bir röportajda bahsetmiş ve “25.000 dolarlık bir otomobil, kesinlikle yapabileceğimiz bir şey” demişti. Ardından 2020’de şirketin ilk Pil Günü etkinliğinde Tesla’nın bu araçlardan yılda 20 milyon adet üretebileceğini vurgulamıştı.

Musk, uygun fiyatlı elektrikli aracın şirketin halen geliştirilme aşamasında olan yeni nesil araç platformu üzerine inşa edileceğini açıklamıştı. Bu yılın başlarında yapılan bir gelir toplantısında Musk, şirketin “2025’in sonuna doğru” üretime geçmeyi hedeflediklerini söyledi, ancak üretim sürecinin karmaşıklığı nedeniyle gecikmeler yaşanabileceği uyarısını da yapmayı ihmal etmedi.

Ancak Tesla, Reuter’ın konuyla ilgili sorularına yanıt vermedi. Bununla birlikte X’te yayınladığı bir gönderide, yayın kuruluşunu yalan söylemekle suçladı.

Stratejideki bu değişim, Tesla’nın yıllardır daha uygun fiyatlı elektrikli araçlar üreten Çinli otomobil üreticilerinin artan baskısıyla karşı karşıya olduğu bir dönemde gündeme geldi. Musk, Çinli şirketlerin ABD’de ucuz elektrikli araç satmasına izin vermenin, kendisi gibi yerli otomobil üreticileri için bir tür yok oluş anlamına geleceğini söylemişti. Ancak yüksek gümrük vergileri nedeniyle şu anda ABD’de satışa sunulmuş herhangi bir Çin otomobili bulunmuyor.

Tesla yıllarca pahalı ve tartışmalara neden olan Cybertruck’ı geliştirirken, dünyanın en büyük elektrikli araç üreticisi olma unvanını Çinli BYD’ye kaptırdı. Tesla’nın 1,81 milyon otomobiline karşılık BYD’nin 2023 yılında 3,02 milyon EV ürettiği biliniyor.

Bu yılın başlarında Reuters, Tesla’nın 2025 yılının ortalarında tamamen yeni bir elektrikli crossover aracın üretimine başlamayı planladığını bildirdi. Şirket tedarikçileri bu araç üzerinde çalışmak üzere teklif vermeye davet etmiş ve haftada 10.000 araç üreteceğini öngörmüştü. Spekülasyonlar, bunun Tesla’nın piyasaya yeni sürülen Cybertruck’tan bazı tasarım unsurlarını alarak kitlesel tüketicilere yönelik uzun süredir vadettiği 25.000 dolarlık araç olabileceği yönündeydi.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir