Connect with us

Teknoloji

Windows 11’li PC’lere yeni bir işlemci daha geliyor: Snapdragon X Plus

Windows işletim sistemli PC’ler için yakında yeni bir işlemci seçeneğimiz daha olabilir. Qualcomm’un Snapdargon X serisi işlemcilerine şimdi de Snapdragon X Plus ekleniyor.

blank

Published

on

blank

Eylül 2023’te Qualcomm, özellikle Windows cihazları için Snapdragon X Serisi adı verilen Arm tabanlı yepyeni bir CPU ailesini piyasaya sürmeyi planladığını duyurdu. Ekim ayında ise bu yeni çiplerden ilki olan Snapdragon X Elite’i tanıttı.

Qualcomm, Snapdragon X Elite’i Windows PC’ler için “güçlü, akıllı ve verimli işlemci” olarak tanıtıyor. Elite işlemci, HP, Dell, Lenovo, Samsung ve hatta Microsoft dahil olmak üzere büyük PC üreticilerinin çoğunu şimdiden etkiledi ve hepsi gelecekteki ürünlerde içinde bu çipin bulunacağı PC’ler üreteceklerini söyledi. Bu çiplere sahip ilk bilgisayarların ise bu yaz piyasaya sürülmesi bekleniyor.

Yeni PC işlemcileri de sırada mı?

Bununla birlikte, Qualcomm’un Snapdragon X Serisinde başka bir çip üzerinde çalıştığına dair söylentiler de var. Yeni çipin Snapdragon X Plus olarak etiketlendiği vurgulanıyor.

Sızıntıya göre, Qualcomm birkaç aydır Snapdragon X Plus çipinin X1P44100 ve X1P46100 versiyon numaralarına sahip iki versiyonunu test ediyor. Her iki yonganın da Snapdragon X65 5G modem içerdiği iddia ediliyor. Haberde, Snapdragon X Elite’te mevcut olacak 12 çekirdeğe kıyasla bu yeni çiplerin içinde 10 çekirdek olacağı tahmin ediliyor.

Bu çiplerin donanım özellikleri hakkında başka bir bilgi olmadığı gibi, Windows 11 dizüstü bilgisayarlarda ne zaman görünecekleri hakkında da bir bilgi yok. Şimdiye kadar Qualcomm, Elite modelinin ötesinde daha fazla Snapdragon X çipi için herhangi bir haberi doğrulamadı.

Ancak yazın piyasaya çıkacak işlemcilerin ilgi görmesi halinde Qualcomm’un yakaladığı rüzgarla yeni işlemcileri piyasaya sürmek için gizli gizli hazırlık yaptığını düşünmek akla çok uzak değil.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir